30 Ekim 2010 Cumartesi

LASAGNA BOLOGNESE (BİLDİĞİMİZ LAZANYA :))

O kadar sık duyar oldum ki evli arkadaşlarımın "bu akşam ne pişirsek?" dediklerini... Zor, tahmin edebiliyorum... Biz kanaatkar kadınlar, bir gece önceden kalanları ısıtıp yiyebilecekken, erkekler dünkü yemeğe itibar etmiyor maalesef... Hafta sonu vakti olup, deep freeze'e yemek atmak isteyenlere biraz eziyetli de olsa leziz bir tarif, yanına bir salatayla misafir bile ağırlanır ;)

Malzemeler (4 kişi rahat doyar):
12 - 15 yaprak lazanya (Barilla mümkünse, yoklukta Pasta Villa da olur)
400 gr kıyma
1 soğan
1 iri havuç
3 diş sarımsak
3 diş karanfil
2 domates rendesi
Kereviz sapı ( 3 sap yeter de artar)
1 tatlı kaşığı biber salçası
Riviera
Tuz, şeker

Beşamel için:
Tereyağı
Riviera
Un
Süt
Karabiber

Üzeri için rende kaşar ya da ne peynir varsa :)

Hazırlanışı:
Küp soğanları, 3 yemek kaşığı rivierada soteleyin. Hafif yumuşamaya başlayınca kıymayı ilave edin. Kıymanın rengi dönmeye başladığında rondoda çektiğiniz havucu ve sarımsağı ilave edin ve kavurmaya devam edin. Tuz, karanfil, 1 çay kaşığı şeker ve biber saçası ile 1 dk kavurduktan sonra rende domatesi ve ince kıyılmış kereviz yapraklarını ilave edin, ateşi kısın ve kapağı kapatıp pişmeye bırakın.
Beşamel sosa başlayın:
1 çorba kaşığı tereyağı, 2 - 3 çorba kaşığı rivierayı kızdırıp 3 çorba kaşığı unu ilave edin; un hafif kavrulunca yaklaşık 750 ml "soğuk" sütü ilave edin ve muhallebi pişirir gibi karıştırarak pişirin. Beşamel sos koyulaşmaya yakın tuz ve karabiber ilave edin. Beşamel sosunuz normale göre daha sıvı olmalı zira artık lazanyalar eskisi gibi haşlanmıyorlar, kutudan çıktığı gibi tepsiye diziliyorlar o kaskatı halleriyle ve sanıyorsunuz ki hiç yumuşamayacaklar, oysa enfes oluyorlar :) Ben işi garantiye almak ve sosu daha sıvı hale getirmek için, ocaktan aldıktan sonra biraz çırpıyorum mixer ile.
Bütün malzemeler hazır...
Dikdörtgen ve ya kare bir tepsinin dibine beşamel sostan az bir miktar dökün - tepsi yağlar gibi -  Üzerine paketten çıktığı haliyle lazanyaları dizin. Üzerine bir miktar kıymalı iç ve bir miktar beşamel sos. Bu malzemelerle yaklaşık 5 kat olana kadar aynı şekilde dizmeye devam edin. En üstte bir kat lazanya ve onun üzerinde beşamel sos kalacak. Bunların üzerine de rende peynir ilave edin. O makarnalar hala yumuşamayacak gibi gözüküyor değil mi? :) Yarım saat sabredip fırına verin (180 derece iyidir). Ya da tam soğuyunca dondurucunuza atın. Piştiğini peynirlerin altın renginden anlayacaksınız. Afiyet olsun ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diyorum ki...